logo

Пам’ятник Воронцову має бути демонтованим, - представник Українського інституту нацпам’яті

Фотоколаж: Інтент

Пам’ятник князю Михайлу Воронцову — який стоїть у центрі Одеси на Соборній площі має бути демонтованим тому, що той був виключно представником російської імперії, як генерал-губернатор тож підлягає деколонізації.

Таку думку висловив в етері Інтент.Інсайт представник Українського Інституту Національної Пам’яті Олександр Городилов.

Так само в слід позбутися імені князя в назві провулка в центрі міста.

Пам’ятник Михайлу воронцову в Одесі встановили у 1863 (архітектор Франческо Боффо, скульптор Фрідріх Бруггер). Радянська влада намагалася знищити пам’ятник з допомогою трактору, але трос, який було накинуто на пам’ятник для його знищення розірвався.

Цей пам’ятник став другим в Одесі після пам’ятника Дюку.

У 2023 році Кабінет міністрів України виключив з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення пам’ятники поету Олександру Пушкіну та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі.

Утім того ж року на засіданні у листопаді Історико-топонімічна комісія при виконавчому комітеті Одеської міської ради рекомендувала залишити на місцях пам’ятники поетові Олександру Пушкіну та князю Михайлу Воронцову.

Пам’ятник Воронцову комісія зокрема рекомендувала залишити на соборній площі через виняткову мистецьку цінність. Утім члени комісії вважають, що для Державного реєстру слід трохи змінити назву пам’ятника, прибравши з неї слово "князю", та залишивши "Пам’ятник М.С. Воронцову".

Зазначимо, що у 2022 році в Одесі демонтували скульптури Катерині II з її фаворитами, а також Олександра Суворова їх перевезли на територію Одеського національного художнього музею та поклали фаворитів з імператрицею у дворі.

Wiki