logo

Хто такий Вадим Троян? Цікаві факти про нового в.о. голови Нацполіції

Із відставкою Хатії Деканоїдзе з поста голови Національної поліції України у відомстві відбулись важливі, проте досить тривожні рокіровки. Вже сам факт відставки змусив українську громадськість насторожитись. Як громадські активісти, так і деякі представники депутатського корпусу відверто писали про тиск на Деканоїдзе зі сторони системи та Арсена Авакова.

До моменту обрання нового голови, виконувати обов’язки очільника Нацполіції призначили першого заступника часів Деканоїдзе Вадима Трояна. Зазначимо, що на спеціальному брифінгу колишня очільниця відомства зауважила, що не вважає Трояна гідною кандидатурою для такої посади.

Із новим призначенням до Вадима Трояна додалась і нова увага ЗМІ та українського суспільства. Більшість задає собі питання, чому він не є «гідною кандидатурою» навіть на тимчасову посаду? Спробуємо знайти відповідь у його біографії.

Вадим Троян: «Патріот України» та «Тріолан»

Вадим Троян родом із Харківської області, закінчив Національний університет внутрішніх справ у тому ж таки Харкові. Деякий час працював слідчим у Лозівському міському відділу міліції, проте у 2004 році звільнився із органів. Так співпало, що саме в цей період фактично відроджувалась громадська організація «Патріот України», з якою своє життя тісно пов’язав і Троян.

Для довідки. Організація «Патріот України» – мілітаристський ультраправий рух, найсильніший осередок якого свого часу існував у Харкові. Організація займалась військовими вишколами, маршами та іншим. Відзначилась радикально негативним ставленням до іноземців, вождизмом, авторитаризмом та небайдужістю окремих діячів до спадку німецького націонал-соціалізму.

Патриот Украины Вадим Троян

Саме у цей період Вадим Троян активно контактував із Андрієм Білецьким, який зараз більше відомий як один із засновників і перший командир полку МВС «Азов». «Патріот України» (далі ПУ) у Харкові, за деякими джерелами, відігравав роль своєрідної охорони джерел доходів сумнозвісного мера міста Кернеса. А якщо бути точнішим, дана патріотична організація отримувала фінансування від Олексія Липчанського, одного із власників компанії «Тріолан». Серед власників цієї компанії за дивним збігом обставин був також і Арсен Аваков.

Триолан Аваков Троян

Між іншим, Андрій Білецький публічно позитивно висловлюється про Кернеса.

«Так, корупціонер, так, шахрай, але він, напевно, кращий мер в Україні», – зізнавався журналістам «білий вождь».

Після того, як Трояна призначили начальником Київської поліції у 2014 році, увага до його «патріотівського» періоду була особливою. Фактично журналістам Вадим Троян пояснював, що перебував у цій організації протягом досить короткого періоду. В 2005 році він одружився, переїхав до Києва і дистанціювався від ПУ. Це його версія.

Попри це, на Марші Патріотів 2008 року у Києві під час заворушень із міліцією було затримано Вадима Трояна та його друга Андрія Білецького. До слова, майбутньому в.о. голови Нацполіції правову допомогу надавав Ярослав Бабич, про якого ми згадаємо трішки нижче.

Як відомо із засобів масової інформації, з 2010 по 2012 рр. Вадим Троян очолював ТОВ «Одеські цифорві комунікації», яке входило до вищезгаданої компанії «Тріолан». Згодом, після звільнення, Троян одразу стає директором ТОВ «Сіті Інвестком». У відкритих реєстрах теперішнім директором даної фірми є Меркулов Денис Юрійович. Раніше ж Меркулов займав аналогічну посаду у тому ж таки «Тріолані». Щодо самої фірми «Сіті Інвестком», то у тих же реєстах можна знайти 2 судових рішення, де вона фігурує. Обидва суди пов’язані із кримінальним провадженням за статтями 209 та 205 Кримінального кодексу України – «Легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом» та «Фіктивне підприємство».

Денис Меркулов Сити инвестком

Можна припустити, що із початком масових затримань 2011 року членів «Патріоту України», зокрема і самого Андрія Білецького, Вадим Троян дещо відійшов від організації. Як свідчать очевидці цих подій, тоді між давніми друзями відбувся конфлікт. Андрій Білецький, перебуваючи під слідством, навіть заборонив своїй дружині контактувати із Трояном. Однак, дружба між ним та Юлією Білецькою продовжується досі. Той факт, що Вадим Троян із початком збройного конфлікту на Сході України вступив до лав батальйону «Азов» та займав там посаду заступника командира наводить на те, що ймовірний конфлікт 2011 року вичерпався.

Період діяльності Вадима Трояна у рядах добровольчого батальйону «Азов» був досить короткий. Одразу у 2014 році Троян балатувався до Верховної Ради, зареєструвавшись в 58-му виборчому округу Маріуполя. Реєстрацію було скасовано, і тоді він пробував балатуватись із 51-го округу в Горлівці. Однак вибори там не відбулись.

Вадим Троян Азов

Хто такий Вадим Троян? Цікаві факти про нового в.о. голови Нацполіції

Далі у Вадима Трояна відбувається стрімкий кар’єрний ріст у правоохоронних органах. З інсайдерських джерел відомо, що чоловік скористався можливістю отримати прискорено звання в системі внутрішніх справ завдяки перебуванні у зоні АТО. На такі ж думки наводить і його швидке призначення на посаду голови київської поліції. Втім, варто зазначити, що у відкритій інформації описується участь Трояна у визволені Мар’їнки та Маріуполя.

Як Вадим Троян отримував свої звання, коментує Олександр Волков:

«Вадим Троян, який раніше працював менеджером на підконтрольному Арсену Авакову підприємстві, отримав звання майора в 2014 році. Точна дата отримання звання невідома, проте, це сталося в проміжку між 5 травня (день створення БПСМОП Азов) та 30 жовтня 2014 (день перед призначенням Трояна на посаду начальника ГУ МВС України в Київській області)…
… в званні майора поліції Троян прослужив не більше 6 місяців. Згідно з чинним на той момент Положенням про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ, термін вислуги в званні майор поліції – 4 роки. Дострокове отримання спеціального звання, відповідно до статті 35 зазначеного вище Положення, можливе після закінчення не менше половини терміну вислуги. Тобто, Троян мав прослужити в званні майора не менше 2 років. Нагадаю, що в званні майора Троян прослужив менше 6 місяців.
Точна дата присвоєння Вадиму Трояну звання полковника невідома, проте з 7 листопада 2015 року в усіх ЗМІ він фігурує вже в цьому званні. З цього випливає, що в званні підполковника Вадим Троян прослужив не більше року, замість належних 5 років (при достроковому отриманні – не менше 2,5 років)», – пише Волков.

В якості головного правоохоронця

Отже, 31 жовтня 2014 року Трояна було призначено начальником ГУ МВС у Київській області.
Далі – 7 листопада 2015 року призначено начальником ГУ Нацполіції у Київській області. 4 березня 2016 року – стає першим заступником голови НПУ Хатії Деканоїдзе. І нарешті, 16 листопада 2016 року стає в.о. голови Національної поліції України.

26 липня 2015 року у своїй квартирі знайшли мертвим Ярослава Бабича – одного із засновників «Азову», який активно займався фінансовою допомогою батальйону та мобілізаційним штабом. Бабич був одним із хороших товаришів Вадима Трояна і, як ми вже писали, витягував його та Білецького із райвідділків. Всі, хто займається альтернативним розслідуванням загибелі Бабича (у тому числі і СБУ) абсолютно переконані, що мотивом була велика сума коштів, які чоловік відмовився ділити між азовською «верхівкою». Ярослав збирав фінансову допомогу на підрозділ «Азов», і всі кошти відправляв на потреби бійців.
Загалом же, реакція товаришів Бабича на його вбивство була і є досить дивною. А реакція Вадима Трояна взагалі не вписується ні у які рамки. Зі слів дружини Бабича Лариси, Троян абсолютно саботував розслідування та переконував її не робити шуму із цього приводу. Інші азовці намагались присоромити жінку, адже вона якимось чином очорнює Азов, а сам Андрій Білецький розказує по телеканалах, що це 100% самогубство. Із ним явно не згідні криміналісти та сексопатологи. Детальніше про ймовірне вбивство Ярослава Бабича і зв’язки останнього з Трояном можна прочитати тут і тут.

Троян нацполиция

20 липня 2016 року у центрі Києва було підірвано відомого журналіста Павла Шеремета. Журналіст тісно контактував із Андрієм Білецьким, однак останнім часом зацікавився ситуацією навколо Одеського припортового заводу, до якого своє зацікавлення почав проявляти і Арсен Аваков.

За кілька днів до вбивства Шеремет жалівся друзям, що за ним хтось слідкує. Як виявилось згодом, вже після смерті журналіста, за ним слідкували правоохоронні органи.

«Внутрішнє службове розслідування у Національній поліції виявило факти незаконного зовнішнього спостереження за журналістами, політиками і високопоставленими співробітниками поліції. За даними джерел, незаконним спостереженням займався керівник кримінального блоку Національної поліції Вадим Троян», – писали ЗМІ, зокрема Голос ЮА.

З якою ціллю велось незаконне спостереження за журналістом, ми можемо лише здогадуватись. Слід лише зауважити, що в межах розслідування вбивства було виявлено низку підозрілих номерів.

«Відповідно до клопотання, ці номери одночасно й нетривало працювали в зоні місця проживання та парковки Павла Шеремета…Так, 16 серпня слідчий групи слідчих ГСУ Національної поліції Анджей Подоляк подав до Печерського райсуду ряд клопотань з проханням про черговий доступ до даних кількох мобільних номерів…Вище зазначені адреси вказують на дислокацію полку Азов», – писали в Українській правді.

Приблизно місяць тому на завод АТЕК, де останнім часом своєю діяльністю займалась «Інженерна група Азов» (тепер «Арей»), було скоєно напад самими ж азовцями. Річ у тім, що дана інженерна група діяла автономно від полку та Білецького, хоч і для нього. В певний момент азовці вирішили, що всі розробки інженерів повинні належати лише їм, і викрали незавершений танк. Не вдаючись до історії конфлікту і діяльності цих людей на території заводу АТЕК, акцентуємо увагу на реакції київської поліції. Попри факти спроб рейдерського захоплення та викрадення машини (танку), яка, згідно документів, не належить будь-якій формації «Азову» чи навіть Національній гвардії України, київська поліція знову ж таки, як і в інших таких випадках, включає режим саботажу. Близько 2-х тижнів з початку конфлікту слідчі органи абсолютно нічого не зробили, поки суд не змусив відкрити кримінальне провадження. Факт того, що викрадений танк знаходився в Урзуфі на базі «Азову» теж нікого не хвилювало.

«У ніч з 13 на 14 листопада 2016 року був пограбований офіс Благодійного фонду. З боку правоохоронних органів – жодної передбаченої законом дії!Так, у провадженні ГСУ СБ України знаходяться кримінальні справи за статтею 113 (диверсія) Кримінального кодексу України щодо знищення цехів, що перебувають в оренді Інженерної Групи, та статтею 410 (викрадення війської техніки в особливий період) Кримінального кодексу України.У Національній поліції України без жодного руху знаходиться 5 (п’ять заяв) Інженерної групи «Арей» щодо грабежу майна, самоправства, перешкоджання законній господарській діяльності. Бездіяльність поліції оскаржена у суді, однак рішення суду про проведення слідчих дій не виконується», – йдеться у заяві Благодійного фонду освітніх інновацій, яка займалась фінансуванням розробок ІГ «Арей».

Виходить, що всюди, де «Азов» якимось чином причетний до, легко кажучи, криміналу, слідчі органи київської поліції неспроможні нічого зробити. І практично усюди безпосередньо «засвічується» Вадим Троян.

І на останок, публікуємо відео, яке просто не може тепер не увійти в біографію вже одіозного Вадима Трояна. Дане відео було висвітлене організацією Дорожній контроль. На ньому Вадим Троян розмовляє із Сергієм Чеботарем про «відкати» і інші методи незаконного заробітку в правоохоронних органах.

Підсумовуючи та проаналізувавши далеко не всю біографію Вадима Трояна, стають зрозумілими натяки Хатії Деканоїдзе щодо, так би мовити, некомпетентності та неоднозначності постаті Вадима Трояна. Безумовно, всі ці білі плями у життєписі нинішнього виконуючого обов’язки головного поліцеського повинні б були перевіритись відповідними органами. Крім того, очевидно, що такі особи не повинні допускатись до роботи у правоохоронних структурах. Проте, розуміючи явний зв’язок цієї людини із Арсеном Аваковим, даний стан речей є закономірним. Достатньо для цього покопатись у біографії і Іллі Ківи, і самого Авакова, і інших їм подібних діячів сучасної України.

ДОСЬЕ: Роман Зварыч: без диплома и совести

Катя Бенюк

Подписывайтесь на наши каналы в Telegram, Facebook, CONT, VK и ЯндексДзен — только досье, биографии и компромат на украинских чиновников, бизнесменов, политиков из рубрики СКЛЕП!

 

Tags: Азов Арсен Аваков Вадим Троян Нацполиция Патриот Украины Триолан

 

Wiki