logo

У Росії палали заводи та військовий аеродром. Це робота дронів СБУ

війна

Автор фото, Getty Images

Російське міноборони повідомило про знищення 66 дронів над Краснодарським краєм, де атакували нафтопереробні заводи. За даними джерел ВВС Україна, це була атака дронів СБУ.

Джерела повідомляють, що СБУ спільно з Силами оборони України атакувала в Краснодарському краї також військовий аеродром "Кущевськ", де були розміщені "десятки військових літаків, РЛС та засоби РЕБ".

"Окрім того, БПЛА СБУ ударили по ректифікаційних та атмосферних колонах Ільського і Слов’янського НПЗ. Це — ключові технологічні об’єкти заводів. Після влучань на аеродромі та НПЗ почалися пожежі та евакуація персоналу", — повідомляє поінформоване джерело.

Що стається після того, як дрон влучає у НПЗ: наслідки "ефективних ударів" України

Наймасованіша атака дронів на регіони Росії: горять нафтобази, що ще відомо

FT: США тиснуть на Україну не бити по російських НПЗ. У Києві обурені, як реагують у світі?

Російське міноборони у своєму звіті не згадувало про аеродром "Кущевськ".

Але про це активно пишуть місцеві телеграм-канали. Видання ASTRA, яке посилається на джерела у екстрених службах, пише, що удар по аеродрому був і в результаті вражені військові літаки. Кількість та ступінь пошкоджень наразі невідома.

Українські оглядачі звернули увагу, що на відео з телеграм-каналів видно модулі, якими оснащують авіабомби перед скидом по українських позиціях.

війна

Автор фото, телеграм-канал Astra

Про масову атаку дронів раніше писав в телеграм-каналі губернатор Краснодарського краю Веніамін Кондрат’єв. За його словами, дрони намагалися атакували НПЗ і об’єкти інфраструктури.

У результаті пошкоджений Слов’янський нафтопереробний завод, загорілася ректифікаційна колона. Але місцева влада запевняє, що пожежу швидко загасили.

В умовах війни ВВС не може оперативно перевірити ці дані.

З початку 2024 року посилилася інтенсивність безпілотників на російські нафтопереробні заводи. У березні дрони атакували НПЗ не менше 14 разів і вивели з ладу частину обладнання заводів. У результаті виробництво бензину в Росії падало, а ціни на нього підвищувалися.

Вашингтон закликав Україну припинити атаки на російські НПЗ, оскільки побоювався росту світових цін на нафту і відповідних ударів Росії, писала в березні газета Financial Times з посиланням на три поінформовані джерела.

Wiki