logo

Путін доручив підготувати тактичні ядерні сили до бойових завдань. Про що йдеться

Путін

Автор фото, Getty Images

Президент Росії Володимир Путін доручив провести навчання нестратегічних ядерних сил Росії, аби підготувати їх до виконання бойових завдань.

Про це повідомили у російському міноборони.

Генеральний штаб розпочав підготовку до проведення навчань ракетних з’єднань Південного військового округу із залученням авіації, а також сил Військово-морського флоту, заявили у відомстві.

"У ході навчання буде проведений комплекс заходів щодо практичного відпрацювання питань підготовки та застосування нестратегічної ядерної зброї", — йдеться у повідомленні.

Читайте також:

Як США готувалися до потенційного ядерного удару Росії по Україні — CNN

Ядерні загрози війни. Чого чекати від Росії

Лукашенко і російська ядерна зброя. Чому Захід мовчить

У російському міноборони також додали, що рішення ухвалили "у відповідь на провокаційні заяви та погрози окремих західних офіційних осіб на адресу Російської Федерації".

Про які саме заяви йдеться, у відомстві не уточнили.

Однак незабаром речник російського президента Дмитро Пєсков заявив, що йдеться про заяви про те, що країни НАТО буцімто можуть взяти безпосередню участь війні з Росією та відправити війська в Україну, повідомила російська агенція РИА "Новости".

"Очевидно, що йдеться і про заяву пана Макрона, і про заяви британських представників, до них ще додався представник Сенату США, якщо я не помиляюсь, які говорили про готовність і навіть наміри відправити озброєні контингенти в Україну. Тобто фактично виставити солдатів НАТО перед російськими військовими", — заявив Пєсков і додав, що це "безпрецедентна ескалація напруження, яка потребує особливих заходів".

Про те, що ядерні навчання пов’язані із заявами про відправку західних військ в Україну, заявив і заступник голови Радбезу Росії Дмитро Медведєв.

"Відправка своїх військ на територію України спричинить прямий вступ їхніх країн у війну, на який нам доведеться відповідати. І, на жаль, не на території України", — зазначив він і додав, що це призведе до "світової катастрофи".

Напередодні італійське видання La Repubblica повідомило, що НАТО неофіційно визначило принаймні дві "червоні лінії", після яких можливе пряме втручання Альянсу у війну з Росією.

Першою такою "червоною лінією" видання назвало участь у війні в Україні Білорусі, зокрема внаслідок прориву на її кордоні з Україною, а другою — військові провокації чи напад Росії на країни Балтії, Польщу чи Молдову.

Наприкінці лютого 2024 року видання Financial Times розповідало про російські секретні документи, з якими вдалося ознайомитися його журналістам: вони стосувалися російської тактичної ядерної зброї.

З публікації випливало, що поріг його застосування Росією насправді значно нижчий, ніж публічно заявляли російські офіційні особи.

Зокрема, за даними видання, російські військові можуть використовувати його, щоб "стримати держави від агресії... або ескалації воєнних конфліктів".

Підписуйтеся на нас у соцмережах

Wiki