logo

Новий рекорд. Український дрон атакував російський НПЗ за 1500 км від кордону

рф

Автор фото, ТГ-канал "Ufa.RB"

Безпілотний літальний апарат атакував російський нафтопереробний завод в місті Салават у Башкирії, що орієнтовно за 1400-1500 км від українського кордону. Це вперше Україна завдала удару по РФ на таку відстань.

Близько 13:00 в четвер голова Башкирії Радій Хабіров повідомив, що безпілотник "здійснив атаку на промзону міста Салавата", внаслідок чого сталося задимлення в районі однієї з установок підприємства "Газпром нафтохім Салават".

"Підприємство працює в штатному режимі", — стверджує Хабіров.

"Це спроба зганьбити наше свято, піддаватися провокаціям ми не маємо наміру. Усіх ще раз із Днем Перемоги!" — заявив керівник регіону.

рф

Автор фото, Mash

НПЗ

Автор фото, Baza

Телеграм-канал Baza також повідомив, що нафтопереробне підприємство в Башкирії атакував безпілотник, після чого на території заводу почалася пожежа. За даними каналу, дрон влучив в установку каталітичного крекінгу. Цей механізм відповідає за розщеплення (крекінг) сирої нафти.

А за даними МНС РФ, постраждала насосна станція, але пожежі не було.

Через атаку БПЛА влада скасувала святковий концерт в Салаваті, а очільник міста Артур Рундау закликав громадян "не піддаватися паніці".

"Газпром нафтохім Салават" виробляє бензини, дизельне паливо, гас, інші нафтопродукти, зріджені гази, бутилові спирти, пластифікатори, поліетилен, полістирол, аміак, карбамід. 99,99% акцій підприємства належить ТОВ "Газпром переробка".

Операція СБУ

Джерело ВВС Україна в силових структурах підтвердило, що атака на НПЗ в Башкирії — операція СБУ. Співбесідник наголосив, що це було рекордне за дальність застосування українського безпілотника — майже 1500 км.

"СБУ вкотре довела, що має потужні технологічні рішення, які допомагають завдавати ворогу болючих ударів. Це значить, що російські НПЗ та нафтобази, які працюють на ВПК, не можуть почувати себе в безпеці навіть в глибокому тилу", — сказав він.

Крім того, джерело повідомило, що в ніч на 9 травня українські безпілотники також атакували нафтобази в Краснодарському краю РФ. Зокрема, уражені були дві нафтобази в селищі Юрівка біля Анапи. Вони є перевалочними для постачання пального російським військам у Криму, оскільки розташовані неподалік окупованого півострова.

Оперативний штаб Краснодарського краю підтвердив, що безпілотники завдали удару по нафтобазі в селі Юрівка. За даними штабу, "близько шести БПЛА було подавлено, проте дещо впало на території нафтобази", і почалася пожежа — "пошкоджено кілька резервуарів".

рф

Автор фото, Reuters

Далекобійні дрони України

З початку року Україна регулярно завдає ударів своїми далекобійними дронами по нафтопереробних заводах, нафтобазах і військових об’єктах в тилу Росії.

За даними західних ЗМІ, ці удари суттєво впливають на нафтопереробну галузь Росії. Зокрема Foreign Affairs вказує, що такі дії можуть призвести до скорочення доходів Кремля від експорту переробленої нафти.

Росія буде змушена експортувати більше сирої нафти, що приведе до зниження світових цін, а не до зростання. Крім того, українські атаки можуть вплинути на ситуацію в самій РФ, де ціни на нафтопродукти, такі як бензин і дизельне пальне, почнуть зростати.

За даними ВВС Україна, в більшості випадків для ударів по НПЗ українські силовики використовують далекобійний БПЛА власної розробки під назвою "Лютий".

Читайте також:

Станом на травень Україна вже виготовила сотні таких ударних дронів.

Крім того, для атак на російський тил використовуються перероблені легкомоторні літаки, які керуються автопілотом і містять десятки кілограм вибухівки. Такі апарати 2 квітня атакували об’єкти біля Єлабуги (Татарстан), що за 1300 км від українського кордону.

За словами очільника "Укрборонпрому" Германа Сметаніна, країна вже наздогнала Росію за кількістю дронів-камікадзе і далекобійних ударних БПЛА.

Wiki